streda 10. augusta 2011

Nový možný scenár vzniku prvej "živej" molekuly

Dnes som na Sciencedaily narazil na veľmi zaujímavý článok  o novoobjavenom možnom spôsobe vzniku živej hmoty z neživej,  o ktorý sa jednoducho musím podeliť a keďže sa mi ľudia občas potom, čom dám odkaz na nejaký podobný článok na moje konto  FB sťažujú, že by si to aj prečítali, ale nerozumejú angličtine, prípadne nerozumejú pointe, povedal som si ,že sa tu pokúsim zhrnúť podstatu a pridať nejaký kontext.


Podľa článku zverejneného v prestížnom časopise Nature, dokáže relatívne jednoduchá kombinácia prírodne sa vyskytujúcich cukrov a aminokyselín vytvoriť látky, ktoré by mohli slúžiť ako stavebné bloky živých organizmov. O čo ide? V skratke, vedcom sa podarilo zachytiť podmienky, v ktorých v prírode sa vyskytujúce látky dokázali sformovať prekurzor pre RNA v kryštáli viditeľnom voľným okom. Kryštalická forma prekurzora je stabilná a dokázala by existovať  dovtedy, kým by nenastali správne podmienky na to, aby sa zmenila na molekulu RNA. Táto molekula by sa bola za určitých okolností schopná replikovať a teda stať sa objektom biologickej evolúcie, ktorá by týmto pádom viac-menej nevyhnutne (pre efekt steny) viedla k vzniku komplexnejších samo sa replikujúcich štruktúr a teda života. Táto štúdia je dôležitá preto, že ukazuje možný spôsob abiogenézy (vznik živej hmoty z neživej), čo je v podstate po dlhú dobu jeden z posledných veľkých otáznikov v evolučnej teórií. Hoci evolúcia ako proces je už roky pomerne ľahko preukázateľná (fluktačné testy atď...) obľúbenou taktikou niektorých obhajcov teórie "inteligetného designu" bolo poukazovať na to, že hoci evolúcia môže fungovať ak má k dispozícií samo sa replikujúcu molekulu napríklad RNA, vznik takejto molekuly je stále natoľko nepravdepodobný, že si vyžaduje "božský zásah", čo je tvrdenie, ktoré táto štúdia vyvracia. Samozrejme, je to len jedna z možných ciest vzniku prvotného života a ani náhodou si nemôžme byť istí, že toto bol  spôsob, akým život vznikol. Ukazuje však, že takáto udalosť je preukázateľne možná a myslím, že v budúcnosti sa môžme tešiť na ďalšie štúdie, ktoré budú schopné laboratórne preukázať aj množstvá ďalších možnosti.



RNA prekurzor sformoval krištáľ viditeľný volným okom (zdroj: Image courtesy of University of California - Merced )


Zdroj: Jason E. Hein, Eric Tse, Donna G. Blackmond. A route to enantiopure RNA precursors from nearly racemic starting materials. Nature Chemistry, 2011; DOI: 10.1038/NCHEM.1108


miesto kde som na tento článok narazil: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110809144517.htm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára