nedeľa 26. augusta 2012

Zázraky, či iba ilúzie?


Vždy ma prekvapovalo, ako veľa ľudí ešte aj dnes verí v zázraky. A keď hovorím o viere v zázraky, nemám na mysli ľudí, ktorí keď prežijú udalosť, o ktorej im neskôr povedia, že niečo také sa stane len jednému z milióna, prehlásia, že je to zázrak. To sú len ľudia, ktorí nerozumejú matematike, respektíve tomu, že vzhľadom na to, že na Zemi žije sedem miliárd ľudí, niečo také ako im sa stalo ešte aspoň sedemsto krát.   Keď hovorím o viere v zázraky, mám na myslí ľudí, ktorí skutočne veria, že  prírodné zákony si občas dajú pauzu a my môžeme našou mysľou alebo iným spôsobom meniť realitu v náš prospech bez akejkoľvek skutočnej námahy, prípadne, že to pre nich urobí nejaké božstvo, ak mu samozrejme budú dosť oddaní. Bohovia vraj zvyknú bývať všemocní (aspoň tí momentálne populárni), ale aj tak majú slabosť  pre pochlebovanie.

Verím, že ľudia by mali mať právo veriť čomu len chcú, aj keď veria veciam, ktoré sú nelogické alebo nedávajú najmenší zmysel. Musím sa však priznať, že aj napriek tomu ma vedia veľmi nahnevať ľudia, ktorí tvrdia, že majú dôkaz, že sa nejaký zázrak stal a keď začnú tento "dôkaz" prezentovať, prakticky vždy je to buď očité svedectvo alebo tmavé rozmazané video, či nejaká fotografia, čo je samozrejme lepšie ako nič, ale každý, kto niekedy videl aspoň záznam predstavenia Davida Copperfielda alebo iných významných iluzionistov (ktorí len málokedy tvrdia, že ide o viac ako klam), musí chápať, že niečo také ako dôkaz neobstojí. Napríklad prednedávnom som sa stretol s osobou veriacou v levitáciu a ako dôkaz mi predložila video, ktoré som pridal pod tento odsek.


Celkom pekné že?  Naozaj to vyzerá, ako by Šaman skutočne lietal. Dokazuje to však, že lietal? Možno bolo video upravované, možno boli použité počítačové efekty a možno nič z toho. Na tom vlastne vôbec nezáleží, ak sa pozriete na ilúziu lietania v podaní slávneho Davida Copperfielda. Pri tejto ilúzii z roku 1992 neboli použité žiadne počítačové efekty (predsa len v tom čase by ich asi bol aj dosť problém  efektívne použiť) ani video editácia. Trik začína v prvej minúte, predchádza mu príbehová vsuvka, súčasť jeho show.



Ilúziu levitácie využíva aj množstvo iných "kúzelníkov". Napríklad v Britskej show "Penn & Teller: Fool Us", v ktorej iluzionisti súťažili o možnosť vystupovať v Las Vegas, stačilo predviesť na živo pred publikom taký trik, aby Penn a Teller (známa "kúzelnícka" dvojica) nestihli počas vystúpenia prísť na to ako funguje, sa tiež niekoľko krát vyskytla táto ilúzia, hoci nie v takom megalomanskom podaní, ako u Copperfielda.

V tomto nesúťažnom vystúpení Martin Daniels predvedie obľúbený trik jeho otca s trochou levitácie,  premiestňovaním a hlavne veľmi pekným podaním. Trik začína v 01:02.
 


V druhom videu z tejto show francúzski iluzionisti, okrem iného, nechávajú levitovať krabicu, v ktorej je žena.



Neviem ako vás, ale mňa tieto vystúpenia ohúrili oveľa viac, ako video s lietajúcim Šamanom a predsa, len on tvrdí, že lieta naozaj. Keď už spomínam levitáciu, nemôžem si nespomenúť na slávny trik indických jogínov, znova a znova v menších obmenách predvádzaný po svete. Určite je aj vám povedomý obraz jogína, ktorý sa s prekríženými nohami vznáša nad zemou a jedinou jeho pomôckou je palica, o ktorú sa jednou rukou opiera. V nasledujúcom videu je vysvetlené, ako tento trik funguje (na to, aby ste pochopili princíp, nepotrebujete rozumieť tomu čo hovoria).


Samozrejme, nech sú ilúzie akokoľvek dokonalé, nie je to dôkaz, že sa zázraky nedejú. Je to však ukážka toho, ako ľahko sa ľudské zmysly dajú oklamať, toho, že aj ak stovky videli zázrak, neznamená to ešte, že nešlo o podvod a tiež, že nezáleží na tom, ako úprimne veríte tomu, že ste videli niečo nadprirodzené, stále to mohol byť len podvod. To všetko platí viac ako dvojnásobne, ak ste len počuli, že sa niekedy niekomu niekde stal nejaký zázrak. Preto si myslím, že je len a len správne vždy, keď počujeme o nejakom zázraku pýtať sa, či je pravdepodobnejšie, že si prírodné zákony  dali na chvíľu pauzu  alebo, že sme boli oklamaní?


PS: Áno, k poslednej vete ma inšpirovala veta, ktorú povedal David Hume "Which is more likely: That the whole natural order is suspended or that a Jewish minx should tell a lie."

1 komentár:

  1. S tým si dovolím nesúhlasiť, to čo považujeme za zázrak zázrak podľa definície nemusí byť, predsa len keď budeme považovať napríklad jedovatého hada za nejedovatého nič to nezmení na tom že je jedovatý ;)

    OdpovedaťOdstrániť